Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2019

Gösterim: 825

Sağlık Sektörü Tehlikede

                               

    Siber saldırganların en çok zarar verdiği sağlık sektörü, yeni bir tehlike ile karşı karşıya.

   San Fransisco’da gerçekleştirilen RSA Konferansı’nda, ultrason cihazlarına yönelik bir saldırı canlandırıldı. Araştırmacılar cihazı ele geçirerek tüm hasta kayıtlarına müdehale edebildi ve ultrason görüntülerinin bulunduğu veritabanına erişebildiler. Ayrıca araştırmacılar cihaz üzerinde fidye yazılımı çalıştırabileceğini gösteren kanıtlar da sundu. 

   Uzmanlara göre, Tıbbi Nesnelerin İnterneti (IoMT) sağlık kuruluşları için saldırı yüzeyini genişletmeye hazırlanıyor. Sağlık sektörünün %87’sinin, 2019’un sonunda IoT teknolojilerini kullanması bekleniyor ve 2020 sonunda yaklaşık 650 milyon IoMT cihazının olacağı tahmin ediliyor. Uzmanların aklındaki en büyük soru ise; bu cihazların emniyetsiz bir şekilde korunması durumunda olacak kaos hakkında.

   Geçtiğimiz dönemlerde Singapur sağlık sistemine düzenlenen saldırıda Başbakan’ın sağlık kayıtlarının çalınması, UnityPoint’ten 1.4 milyon hasta kaydının çalınması, İngiltere sağlık sistemini çökerten ve saldırının giderilmesi için 150 milyon Sterlin harcanmasına sebep olan WannaCry saldırısı gibi olaylar yaşandı. Yaşanan olayların ortak noktaları yamalı Windows sistemleriydi.

   Hastanelerin ve diğer sağlık kuruluşlarının elektronik olarak depoladığı ve aktardığı çok sayıda kişisel bilgi olması sebebiyle, bu kurumlar ilerleyen dönemlerde de saldırganların hedefi olmaya devam edecek.