Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2018
Gösterim: 1989
Teknolojinin Can Alıcı Konuları BTK'da Konuşuldu
Teknolojinin Can Alıcı Konuları BTK'da Konuşuldu
Uluslararası Büyük Veri, Derin Öğrenme Siber Terörle Mücadele Kongresi BTK'da başladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve Gazi Üniversitesi, işbirliği ile düzenlenen programa Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, çok sayıda akademisyen ve sektör temsilcisi katıldı.
BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Kongre'nin açılış konuşmasına "Büyük Veri“nin tanımını yaparak başladı.
Karagözoğlu, "Günümüzde hemen hemen herkesin yoğun olarak kullandığı sosyal medya paylaşımları, internet günlükleri, internet üzerindeki fotoğraf ve video dosyaları gibi değişik kaynaklardan toparlanan tüm verilerin, anlamlı ve işlenebilir biçime dönüştürülmüş hali, kısaca “Big Data” yani “Büyük Veri” olarak adlandırılıyor. Sayısal ve mobil haberleşmenin dünyayı birbiriyle daha bağlantılı hale getirmesi bu tür büyük ölçekli veri kümelerini artırdı. Bunun yanı sıra büyük veri; teknolojik ilerleme ve BİT sektörünün gelişmesi ile birlikte emek ve finansal kaynaklar gibi bir üretim faktörü haline geldi. Daha önce görülmemiş miktarlarda üretilen bu verilerin anlamlandırılması ve yine bu verilerden çok çeşitli yeni tekniklerin ve becerilerin geliştirilmesi mümkün görünüyor. Esasen, büyük verinin işlenerek anlamlandırılması bilgiye dayalı ekonomilerin temelinde yer alıyor. Bu nedenle, gelişmiş ülkeler arasında bu konuda büyük bir yarış var. Bu yarışta ülkemizin de sıralamaya girmesi için tüm ilgili tarafların üzerine düşen görevi yerine getirmesi, çalışması, araştırması ve üretmesi gerektiği inancındayız“ dedi.
Başkan Karagözoğlu: Yapay Zeka Konusunu Dışarıda Bırakamayız
Böyle bir programda büyük ilerleme kaydeden yapay zeka konusunun dışarıda bırakılamayacağına dikkat çeken Karagözoğlu, "Yapay zeka sürücüsüz arabaların, akıllı binaların, medikal robotların, akıllı eğitim sistemlerinin ve daha bir çok uygulamanın geliştirilmesinde kullanılıyor. Üretim alanında kullanıldığında; otomasyonun yanı sıra, daha akıllı, hızlı ve ucuz süreçler kullanılmasını ve dolayısı ile verimliliğin arttırılmasını sağlıyor. Sahip olduğu bu potansiyel ile de ekonomik gelişmeyi arttırabilecek bir alan olarak görülüyor. Bugünkü Kongrenin bir diğer konusu olan derin öğrenmeyi ise büyük verinin hızlı işlemcilerde yapay zeka teknikleri ile işlenip bilgiye dönüştürülmesi olarak tanımlayabiliriz. Derin öğrenme, yüz tanımadan tutun, konuşma tanımaya, araçlarda sürücü destek sistemlerinden arama motorlarında daha “akıllı” sonuçlara ulaşılmasına kadar, büyük verinin sağlayacağı olanaklardan en etkin şekilde faydalanılmasına imkân veren akıllı sistemler üretiyor“ şeklinde konuştu.
Başkan Karagözoğlu: Yapay Zeka ve Derin Öğrenme Siber Tehditle Mücadelede Önemli Bir Güç
Yapay zeka ve derin öğrenmenin siber tehditlerle mücadele noktasında da önemli bir güce sahip olduğunu dile getiren Karagözoğlu, “Bu nedenle Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezini (USOM) bünyesinde barındıran BTK olarak, makine öğrenmesi ve yapay zeka imkanlarını siber tehditlerle mücadele kapsamında yürüttüğümüz projelerde kullanıyoruz. Özellikle AVCI, AZAD ve KASIRGA olarak adlandırılan uygulamalarımız, zararlı yazılım komuta sunucularının, ele geçirilmiş sistemlerin ve zararlı yazılım bulaşmış sistemlerin tespitinde aktif olarak kullanılmakta ve daha sofistike analizler yapabilmesi için de geliştirilmeye devam etmektedir. Diğer yandan yaptığımız çalışmalarda, BotNetlere dahil olmuş sistemlerin de makine öğrenmesi yoluyla tespitinde önemli adımlar atılmaktadır“. ifadelerini kullandı.
USOM bünyesinde siber güvenliğe ilişkin imkânların elverdiği ölçüde tüm önlemlerin alındığının altını çizen Karagözoğlu, “Siber terör uluslararası bir suç olduğundan bu tür saldırılarla yerel düzenlemelerle mücadele etmek mümkün görünmemektedir. Siber terörle mücadele çok uluslu bir takım çalışmasıdır; bu mücadelede uluslararası örgütlere çok büyük görevler düşmektedir. Tabii bu örgütlerin çalışmalarına ülkelerdeki siber güvenlik birimlerinin bilfiil katılarak katkı sağlaması, gelişmeleri takip etmesi, üstlerine düşen görevleri yerine getirmesi gerekmektedir“ sözleriyle konuşmasını noktaladı.
Açılış konuşmalarının ardından siber güvenlik, büyük veri ve derin öğrenme ile ilgili sunumlar yapıldı.
Kaynak:https://www.btk.gov.tr/haberler/teknolojinin-can-alici-konulari-btk-da-konusuldu